Vektorska grafika “Pingvinček”

Za vektorsko grafiko sem izbrala motiv mladiča pingvina, saj se mi je zdel primeren motiv, glede na to, da ima okroglo telo in oglate okončine, ki se jih lahko oblikuje z vektorskim programom Inkscape.

Najprej sem za ozadje naredila moder pravokotnik in nato površino spremenila z ‘mreževinastim prelivom’.

Ozadje 1 © 2024 by otter is licensed under CC BY-NC-SA 4.0 

Dodala sem še en pravokotnik bele barve n na vrh še enega enako velikega modrega ter tega zapolnila s ‘krožnim prelivom’.

Ozadje 2 © 2024 by otter is licensed under CC BY-NC-SA 4.0 

Z orodjem za kroge sem naredila nekaj svetlo modrih krogov za snežinke ter jih obdelala spet s krožnim prelivom.

Ozadje 3 © 2024 by otter is licensed under CC BY-NC-SA 4.0 

Začela sem z oblikovanjem pingvina. Za trup in glavo sem uporabila orodje za kroge in jih oblikovala v poljubno obliko z orodjem za vozlišča.

Trup in glava © 2024 by otter is licensed under CC BY-NC-SA 4.0 

Da sem dobila obliko peruti, sem najprej na grobo zrisala perut z orodjem ‘pero’, nato pa sem vsa oglišča (razen zgornjih dveh) označila naj bodo oglata. perut je zato dobila lepo obliko, oglišča sem še prilagodila tako da se je prilegalo telesu in glavi.

Perut © 2024 by otter is licensed under CC BY-NC-SA 4.0 

Naredila sem še en krog in ga zapolnila z ‘ravnim prelivom’, da je zgledalo kot da bledi in sem dobila učinek prelivanja na trebuščku pingvina. oblikovala sem ga še, da je bil podobne oblike kot trup.

Trebuh © 2024 by otter is licensed under CC BY-NC-SA 4.0 

Obraz in noge sem oblikovala na enak način kot peruti…najprej sem zrisala osnovne oblike, nato pa sem označila kote, za katere sem želela, da so oglati. Kljun sem že obdelala z raznimi prelivi.

Obraz © 2024 by otter is licensed under CC BY-NC-SA 4.0 

Tačke © 2024 by otter is licensed under CC BY-NC-SA 4.0 

Pingvinček © 2024 by otter is licensed under CC BY-NC-SA 4.0 

REFLEKSIJA

Pri tej nalogi sem se naučila uporabljati program Inkscape, kako obdelovati različne oblike v njem. Če bi imela več časa bi dodala bolj razgibano ozadje, mogoče ledene gore ali pa naredila več vrst snežink, več časa bi lahko posvetila perutim, da bi izgledale, da se bolj naravno prelivajo iz zgornjega dela.

Največ dela sem vložila v peruti, obraz in noge, saj sem morala obdelati robove, da so se lepo prilegali, ali pa da niso preostro/preoglato izpadli.

Vem da bi moj izdelek lahko bil veliko boljši, ampak bi potrebovala več vaje v tem programu, saj sem se bolj hitro navadila na program za rastrsko grafiko in sem tam bolj svobodna pri idejah, ker lahko sam narišeš stvari. Pri tem programu pa sem morala razmišljati kako oblikovati nekaj, da bo izgledalo kot del nečesa in iz kakšne oblike je kaj sestavljeno.

Pri svoji poklicni poti bi ta program lahko uporabila pri izdelavi infografik za snov učencev, saj hitreje izdelaš preprosto sliko, kot pa če bi risal na roke. S starejšimi učenci bi lahko izdelovali plakate (npr. narisali nekaj preprostih oblik na plakat in ga kasneje popisali). Pri študiju bi lahko izdelala kakšne ilustracije, ki bi joh vključila vPowerpointe na predstavitvah.

Ta naloga mi je bila nasploh všeč, saj rada učim novih tehnik ustvarjanja, nič nebi spremenila pri poteku.

(Skupno 19 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost