Digitalna zgodba – BARVA

Takoj, ko smo za temo digitalne zgodbe izbrali barvo, sem se odločila, da se bo skozi mojo zgodbo prepletala rdeča, saj je to moja najljubša barva. Ker pa še nisem imela dobre ideje za zgodbo, sem začela s tem, da sem na list papirja napisala vse asociacije na to barvo. Razmišljala sem tudi o tem, kakšno naj bo sporočilo moje zgodbe. Nekaj idej za sporočilo sem si zapisala poleg asociacij. Do dobre zamisli za zgodbo pa kljub trudu še nisem prišla.

Zamisel, vredna zapisa, se mi je porodila šele čez nekaj tednov in takoj sem jo zapisala v Word, da mi ne bi ušla iz spomina. Tako sem zgodbo imela varno shranjeno na računalniku. Potem sem jo razdelila na toliko odstavkov, kolikor slik sem si zamislila ob zgodbi. Po precej dolgem postopku urejanja zgodbe, sem le to razdelila na 12 delov. Sprva sem nameravala zgodbo narediti v obliki slikanice npr. s programom Storybird ali StoryJumper, vendar sem se kasneje odločila za Movie Maker, saj sem se s tem programom spoznala že v srednji šoli in sem točno vedela kako začeti z urejanjem. Poleg tega sem imela občutek, da mi program omogoča več ”svobode” pri urejanju digitalne zgodbe.

Licenca Creative Commons
To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna.

Narisala sem 12 slik svoje zgodbe in jih prek optičnega čitalnika shranila na računalniku. Z mobilnim telefonom sem se posnela ob pripovedovanju in posnetke naložila na računalnik, kjer sem jih v programu Movie Maker uredila tako, da je bilo besedilo usklajeno s sliko. Ko sem bila z izdelkom zadovoljna, sem video shranila v obliki mp4. Izdelan video sem nato ponovno odprla v Movie Maker-ju zato, da sem lahko dodala še glasbo v ozadju. Glasbo sem prenesla iz zvočne knjižnice YouTuba, kjer so skladbe namenjene za uporabo v lastnih projektih.

 

Licenca Creative Commons
To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna.

Licenca Creative Commons
To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna.

 

OPIS ZGODBE

Glavna oseba v moji digitalni zgodbi »Rdeča packarija« je Maja, barvno slepa rdečelaska, ki živi v sirotišnici. Zelo rada ustvarja, a so vse njene umetnine nenavadnih barv, zato se ji drugi otroci posmehujejo. Zaradi neprimernega vedenja jo v sirotišnici dvakrat preselijo. Ob prvi selitvi ji vzamejo barvice, ob drugi pa še tempere in tako deklica preneha ustvarjati. V novem okolju spozna dečka Marjana, ki ima za hišnega ljubljenčka rdečo papigo. Tudi njemu se otroci posmehujejo in tako se Maja in Marjan kar hitro spoprijateljita. Maja mu pove, zakaj je nehala ustvarjati in Marjan jo kmalu začne spodbujati, da bi se vrnila k risanju in slikanju. Za rojstni dan ji podari svoje barvice in tempere. Marjanova vzpodbuda zaleže in rdečelaska se vrne k ustvarjanju svojih nenavadnih del. Ko Maja odraste, kljub svoji hibi postane zelo znana slikarka. Zaslovi s serijo slik »Rdeča packarija«, ki predstavljajo njeno zgodbo iz otroštva. Maja ne bi doživela takega uspeha, če v pravem trenutku ob sebi ne bi imela prijatelja, ki ji je vrnil zaupanje vase, ko je sama že obupala.

Zgodba nas uči, da moramo vztrajati v tem, kar nas veseli, četudi kdaj izgubimo zaupanje vase ali se nam drugi ljudje posmehujejo zaradi naše drugačnosti. Ob tem sta dober prijatelj in njegova vzpodbuda nepogrešljiva.

Mojo zgodbo si lahko ogledate tukaj: Rdeča Packarija

(Skupno 41 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost