Rastrska grafika – Snežna krogla

Za svoj motiv rastrske grafike sem si izbrala bolj božično temo, sam sem jo začela ustvarjati že decembra, v bolj prazničnem vzdušju, zdaj pa sem jo še popravila in dopolnila. Ustvarjala sem v programu Krita in ga tako bolje spoznala.

Potek:

Najprej sem si zarisala skico, da sem imela neko podlago za nadaljevanje dela. Za nastavitev pisala sem uporabila kar navaden svinčnik, kot bi to narisala na listu papirja.

skica by LARA is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Nadaljevala sem z ozadjem, kjer sem si plast ‘skica’ skrila in prebarvala ozadje z dodatkom belih snežink.

Ozadje by LARA is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Po tem sem se na novi plasti lotila barvanja skice, kjer sem uporabljanja različne odtenke barv, med njimi kdaj tudi samo za odtenek različne, saj sem želela dobiti tisti prostorski vtis globine. Poigravala sem se z različnimi nastavitvami čopičev, vendar sta mi na koncu najbolj odgovarjala le dva ali trije ter menjavala prekrivnost posameznih delov in iskala pravilno ravnovesje med njimi.

barvanje by LARA is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

nastavitve čopičev by LARA is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Na koncu sem začela dodajati še detajle in površinsko popravljala celotno sliko, kasneje pa sem od profesorice prejela komentar oz. nasvet, kako lahko izdelek še popravim ali izboljšam. Popravila sem ozadje in mu dodala večje število snežink, tako oddaljene kot bližje, da sem ustvarila globino prostora. Spremenila sem tudi srce v krogli in ga oblikovala bolj 3D, da je dobil večjo maso. V zasneženih tleh pa sem poskusila ustvariti vtis snežink, ki še kar padajo na tla. Bežno, a vseeno opazno.

Končni izdelek

Snežna krogla by LARA is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Refleksija

V tem projektu sem se prvič seznanila s programom Krita, v katerem smo ustvarjali in priznam, da sem se na začetku kar lovila, saj mi digitalno ustvarjanje ni tako blizu. V veliko olajšavo mi je kmalu prišla grafična tablica ter pisalo, s katerim sem potem tudi lažje oblikovala ter obarvala vse zarisane linije. Spoznala sem se z veliko izbiro čopičev, njihovo prekrivnostjo, debelino ter na kakšne različne načine lahko z različnimi potezami pisala to dobim. Ker grafike nisem končala v enem kosu, sem spoznala tudi, da jo lahko shranim v samem programu Krita in jo naslednjič nadaljujem ter dopolnim, kjer sem ostala. To mi je bilo v veliko pomoč.

Če bi imela več časa, bi se v drugačni vsebini bolj posvetila ozadju, ter mu v daljavi dodala še kakšno zasneženo mesto, da bi grafika dobila neko zgodbo. Vseeno pa mislim, da sem dobro izpolnila veliko število snežink tako v daljavi, kot v ospredju, da s tem vseeno dobimo nek občutek prostora.

Največ časa sem posvetila oblikovanju srca v krogli ter spodnjemu rjavemu podstavku krogle, saj sem ju želela narediti bolj tridimenzionalno in tako poskusila ustvariti prostorski učinek. Čeprav celotni izdelek ne deluje zelo zahtevno in je motiv dokaj preprost, vseeno menim, da sem ga izpeljala dobro, saj sem prvič digitalno ustvarjala nekaj bolj resnega, nekatere stvari pa sem popravljala tudi večkrat, dokler nisem bila z njimi zadovoljna. 

Pridobljeno znanje bom tekom študija uporabila še pri drugih podobnih predmetih, s tem, da bom takrat imela že osvojene osnove. Kasneje na poklicni poti pa bom učencem lahko brez zadržkov predstavila digitalno ustvarjanje, saj menim, da se bo tehnologija še bolj razvila in si bodo tega želeli tudi otroci.

Pri projektu mi je bilo najljubše spoznavati veliko različnih čopičev, od svinčnikov pa do markerjev in airbrush-ov, ki so mi bili še najbolj zanimivi, saj si obliko lahko zelo hitro naredil precej tridimenzionalno in bolj ‘mehko’. Projektna naloga se mi je zdela postavljena zelo dobro, zanimivo in korektno, saj smo hkrati imeli neke smernice, a vseeno svoboden izbor teme, da smo lahko ustvarili nekaj, kar nam je blizu. Naučila sem se veliko novih, poučnih in zanimivih stvari, ki so mi postale všeč, zato pri projektu ne bi spreminjala ničesar.

(Skupno 105 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Komentarji: 1

  1. Avatar Zalenka's pravi:

    Lara, zelo lepo. V objavo ste vključili tudi postopek kot je od vas zahtevala naloga. Licence so ustrezno dodane. Največ globine ste s čopiči dodali na podstavku in na srcu. Zanimivo je tudi ozadje. Če bi z delom nadaljevali, bi lahko izbirali še različne čopiče, s katerimi bi dosegli zamegljenost in dodatno globino celotne slike.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost