Animacija-Keks

Pri predmetu Informativno komunikacijske tehnologije sem v okviru projektnih nalog izdelala animacijo. Odločila sem se za postopek priprave čokoladnih piškotov. Za digitalno, in ne “stop motion”, animacijo sem se odločila, ker sem se želela poskusiti nekaj novega.

keks by Kat is licensed under CC BY 4.0

Najprej sem si skicirala nekaj glavnih okvirjev in izgled posameznih objektov.

keks by Kat is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Animacijo sem ustvarila v računalniškem programu Krita. Najprej sem si pripravila okno za animacijo. Izbrala sem pred nastavljen “workspace” za animacijo. Ta vsebuje časovnico in okno z plastmi.

keks by Kat is licensed under CC BY 4.0

V animaciji nastopa črna črta, ki po prostoru premika predmete in nadzira celotno dogajanje. Vsak predmet je na ločeni plasti- moka, jajca, maslo,…

keks by Kat is licensed under CC BY 4.0

Vsak okvirček sem večinoma risala posebej, pri nekaterih pa sem za premikanje objekta po formatu uporabila orodja kot “move tool” in “cutting tool”.

Refleksija:

Pri projektu sem spoznala celoten proces izdelave animacije, od idejne zasnove do končnega izdelka. Pred tem se z animacijo nisem ukvarjala še nikoli, zato sem morala nekaj časa najprej posvetiti osnovam, ki jih je potrebno obvladati za kreiranje animacije. Pri tem delu sem si pomagala z youtube videi. Za začetek sem se preizkusila v animiranju osnovnih oblik (žoga) in se spoznala s funkcijami, ki jih program ponuja.

Če bi imela več časa bi posnela in dodala še zvok. Več časa bi posvetila tudi teksturam (moka, sladkor), da bi izgledale bolj realistično.

Največ časa sem porabila za risanje masla, ki se na začetku animacije premika iz tal v skledo. Perspektiva vsake kocke masla posebej se je ves čas spreminjala, zato za ta del nisem mogla uporabiti orodij za premikanje objektov po formatu.

Pridobljeno znanje mi bo v pomoč pri urejanju video in pri vsakem ustvarjanju v Kriti.

Ob ustvarjanju animacije sem uživala in se sprostila. Slaba stran pa je ta, da mi je vzela zelo veliko časa in zahtevala veliko potrpljenja.

V definiciji projekta ne bi spremenila nič, saj se mi zdi dobro da sta bili izbira tehnike izdelave in izbira vsebine prosti.

(Skupno 64 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost