Vektorska Grafika – figuri

Za izdelavo vektorske grafike sem si izbrala motiv dveh figur iz ene od mojih starejših skicirk. Motiv sem si izbrala, ker se mi kompozicija zdi zelo zanimiva, predvsem pa je zelo geometrijski in zato ustreza načinu dela.

Figuri skica by Špela Gabrovec is licensed under CC BY 4.0

Delo sem začela tako, da sem fotografijo skice uvedla v program. Nato sem figuri začela obrisovati z orodji za ustvarjanje in manipuliranje linij.

Figuri proces by Špela Gabrovec is licensed under CC BY 4.0

Ko so bili obrisi dokončani, sem jih zapolnila z barvo in na isti način ustvarila tudi sence.

Figuri proces by Špela Gabrovec is licensed under CC BY 4.0

S tem sem zaključila delo na figurah in se osredotočila na ozadje. Ustvarila sem preprosto fantazijsko “stopnišče” na temnem ozadju. Za globinski učinek sem dodala dodaten sloj prelivajočih se barv. Dodala sem tudi senco, ki sem jo ustvarila z manjšo prekrivnostjo barve in uporabila sem učinek “blur”.

Figuri proces by Špela Gabrovec is licensed under CC BY 4.0

Na koncu sem se odločila dodati nekaj detajlov na vrh stopnišča. Te sem narisala z istim orodjem kot prej, potem sem jih preoblikovala tako, da sem uporamila funkcijo zaobljanja vozlišč, in na koncu sem jih spojila s stopnicami s funkcijo unija. Nato sem jih še senčila.

Figuri proces by Špela Gabrovec is licensed under CC BY 4.0

Končni izdelek

Figuri by Špela Gabrovec is licensed under CC BY 4.0

Refleksija

V okviru tega projekta sem se prvič spoznala s programom Inkscape. Spoznala sem prednosti in slabosti ustvarjanja vektorske grafike v primerjavi z rastrsko. Čeprav vem, da se vektorsko da ustvariti tudi zelo realistične motive, se mi zdi najbolj zanimivo eksperimentiranje z geometrijskimi liki v abstraktnem okolju.

Slika, ki sem jo ustvarila, je dokaj minimalistična, a se mi zdi, da je ravno v tem njen čar in bi jo več detajlov preobremenilo. Pri delu sem največ časa porabila pri figurah, ko sem ugotavljala, kako postaviti sence. Precej časa mi je vzelo tudi oblikovanje dreves, ker je billo treba sestaviti veliko majhnih koščkov. Če bi imela več časa, bi se morda lotila kakšnega drugega motiva, ki bi me bolj izzval na področju ustvarjanja detajlov.

Delo se mi zdi kvalitetno. Zdi se mi, da sem originalno skico uspela prerisati, nadgraditi in smiselno postaviti v prostor. Pri izdelavi nisem uporabila vseh funkcij, ki sem jih med vajami osvojila (uporaba besedila, ustvarjanje vzorcev, …), ker se mi to za izdelavo tega specifičnega motiva preprosto ni zdelo potrebno. pri delu sem najbolj uživala ob reševanju likovnih problemov (oblikovanje prostora, senčenje), najmanj pa ko nekaj ni delalo, kot sem želela in sem morala dolgo ugotavljati, kje se nahaja napaka.

Na začetku me je delo v Inkscape-u sprevljalo ob živce, ko pa sem se na program navadila, sem v delu uživala. Novopridobljeno znanje se mi zdi zelo uporabno, program je še posebej priročen za izdelavo logotipov ali posebnih napisov, kar lahko pogosto pride prav, na primer ob organizaciji kakšnega dogodka.

Projekt se mi je zdel dobro zastavljen, zato ga ne bi spreminjala.

(Skupno 42 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost