KREIRAM NA SPLETU – Refleksija IKT v mojem življenju

Moje ime je Lara in prihajam iz mesta Domžal. Zase bi rekla, da sem dosti odprta oseba, saj rada spoznavam nove ljudi in potujem po različnih državah ter tako odkrivam tuje običaje in znamenitosti posameznih mest. Še posebej pa so mi všeč galerije in muzeji, tako pri nas, kot v tujini, kjer si lahko ogledam umetnine, ki spadajo med najboljše. V prostem času se najraje družim s prijatelji/cam, kdaj pa se odpravimo tudi na kakšen piknik s pogledom na sončni vzhod/zahod.

Prijateljice by LARA is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Refleksija: IKT v mojem življenju

S tehnologijo sem se spoznala že v otroških letih, najpogosteje z igranjem igric na spletnih straneh, kot so Miniclip, Nitrome, Igre 123 in druge, ki mi jih je predstavila starejša sestrična. Kasneje v osnovni šoli sem se seznanila še z osnovnimi programi, kot so Word, Power point ter določenimi spletnimi stranmi, ki jih uporabljam še danes. V srednji šoli pa sem spoznala še program Photoshop, ki smo ga uporabljali za kolaž pri predmetu Predstavitvene tehnike. Do zdaj sem se z grafičnimi programi najbolj spoznala na fakulteti, predvsem s Krito in Inkscape – om. Obadva sta mi bila zanimiva za uporabo, seveda vsak na svoj način, saj imata tudi različne funkcije s katerimi lahko ustvarjaš.

Pri opravljanju svojega poklica menim, da mi bo prav prišlo oz. bom uporabljala predvsem spletne redovalnice ter različna Arnes orodja. Zraven pa tudi programska orodja, kot so Inkscape, Photoshop, razna Microsoft orodja in drugo. Tehnologija v vsakem pomenu je dandanes izrednega pomena, saj nas obdaja na vsakem koraku. Zato menim, da se moramo tudi kot bodoči učitelji dobro seznaniti z njo ter jo znati pravilno in varno uporabljati.

Refleksija projektnega dela

Pri predmetu IKT v izobraževanju sem se naučila veliko novega, predvsem pa kar nekaj osnov, ki mi bodo pomagale in omogočale varnejšo rabo interneta ter tehnologiji, tako med študijem kot kasneje pri opravljanju poklica. Pri praktičnem delu oz. projektnih nalogah pa sem poleg ustvarjanja rastrske in vektorske grafike v programih Krita in Inkscape, spoznala še uporabljanje licenc oziroma t. i. Common Creative licence. Menim, da je to zelo uporabna stvar, še posebej za svoje lastne risbe ali slike, če/ko bi jih objavil na spletu.

Če bi imela več časa, bi se bolj posvetila svoji rastrski ter vektorski grafiki in programoma, s katerima sem ju ustvarjala. Preiskala bi še druge načine ter funkcije posameznih elementov in tako poskusila izboljšati svoja izdelka zaključne projektne naloge ter nadgradila posamezne detajle in se izogibala napakam, ki sem jih delala na začetku. Mislila sem, da sem največ časa posvetila rastrski grafiki, saj sej jo delala postopoma kar nekaj časa, ko pa sem končala še vektorsko sem vedela, da je ta skupaj vzela veliko več ur. Bolj sem se posvetila posameznim oblikam ter orodjem s katerimi sem odkrivala nove načine ustvarjanja.

Glede na to, da sem se z novimi, grafičnimi programi v katerih smo ustvarjali skozi aktivnosti pri vajah, seznanila prvič, bi svoje delo vseeno ocenila dobro. Upoštevala sem tudi navodila ter dodatne nasvete profesorice, ki so mi pomagali pri boljšem rezultatu.

Znanje, ki smo ga pridobili skozi semester pri predmetu IKT pa mi bo definitivno prišlo prav skozi celoten študij, še posebej ustvarjanje v Kriti in Inkscapu, saj ima naša smer študija tudi v nadaljevanju nekaj podobnih predmetov, tako da bomo naše znanje lahko samo še izboljšali. Na svoji poklicni poti pa bom to znanje lahko delila naprej ter znala upoštevati licence, ko bom želela uporabiti določene slike z interneta.

Pri projektu mi je bila kljub večjemu številu ur ljubša vektorska grafika, saj mi je bila osebno lažja za uporabljat. Pa čeprav je ta grafika bolj ”enostavna” in preprostejša na prvi pogled, so mi bila najbolj zanimiva vozlišča, s katerimi si lahko geometrijsko obliko, naredil zelo oblo oz. ali organsko in je grafika takoj postala kompleksnejša. Všeč mi je bilo, da se je tudi barva, ko si orisal neko obliko, takoj obarvala po celotnem krogu ali kvadratu oz. določeni obliki. Temu nasprotje pa je bila rastrska grafika, kjer si moral natančno (sam) prebarvati ozadje, kot tudi željene oblike, zato mi je bila ta naloga manj ljuba.

V projektu v bistvu ne vem, če bi kaj spremenila, saj so bile naloge čisto konkretne in dobro zastavljane. Prejeli smo veliko novega znanja, tako na vajah, kot pri predavanjih in dobili ustrezne kompetence. Profesorica pa se je kljub študiju na daljavo vedno zelo lepo potrudila in nam odlično razložila posamezne zadeve tekom aktivnosti.  

(Skupno 29 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost