Kreiram na spletu

Debela Peč (2014m) by pd is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Sem Petra Drev in prihajam iz okolice Velenja. Svoj prosti čas najraje preživim v naravi, ko se le da se odpravim v gore, kamor s sabo vzamem svojega psa. Zelo rada tudi potujem, z veseljem obiščem kakšno novo mesto ter se odpravim v tamkajšnje galerije in muzeje. Tudi umetnost ima pomembno vlogo v mojem življenju, saj me spremlja že od zgodnjega otroštva. Od nekdaj sem rada ustvarjala in preizkušala različne tehnike slikanja in risanja.

Lumpi by pd is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

IKT v mojem življenju:

Tehnologija je del mojega življenja že vse od otroštva, vendar pa je nisem uporabljala več, kot za občasno igranje računalniških iger in gledanje kakšnega filma na televiziji. V času osnovnošolskega šolanja pa sem se spoznala tudi z brskalnikom, s pomočjo katerega sem iskala informacije in podatke vezane na šolske predstavitve in naloge, ter programi kot so Word in PowerPoint. V višjih razredih smo pogosto imeli pouk tudi v računalniški učilnici, kjer smo uporabljali različne programe. Kot otrok sem veliko časa ustvarjala tudi v programu slikar.

Za čas srednje šole pa se je uporaba tehnologije v mojem življenju še povečala. Pri informatiki sem se spoznala tudi z nekaj novimi programi kot so Excel, Geogebra in Gimvel (spletno učilnico naše gimnazije, kamor so nam profesorji objavljali gradiva). Pri likovni teoriji pa smo uporabljali tudi e-učbenik.

Tehnologijo sem uporabljala predvsem za šolsko delo. Kasneje pa sem jo začela tudi za poslušanje, glasbe (youtube), komuniciranje s prijatelji (Facebook)…. V zadnjem času sem začela uporabljati tudi EON, na kateremu lahko gledam filme in oddaja.

V času ko se je vso izobraževanje prestavilo na online sem se spoznala tudi z Easistentovimi spletnimi učilnicami, Arnes spletno učilnico, Zoomom in Teamsu. Pri predmetu IKT pa sem se še spoznala s programoma Krito, in Inkscape.

Pri svojem poklicu mi bo verjetno prav prišla večina teh aplikacij. Zagotovo bom še potrebovala Officove programe, pri višjih letnikih, kjer se pri likovni obravnava digitalna umetnost pa mi bodo prav prišli tudi programi Inkscape, Krita, urejevalnik videov…. Zagotovo pa bom potrebovala tudi e-redovalnico.

Refleksija:

Skozi semester sem se pri IKTju spoznala z novimi aplikacijami ter se naučila ustvarjati rastrsko, vektorsko grafiko in stop motion animacijo. Naučila sem se tudi objavljati prispevke na splet, kako najti fotografije z licencami Creative commons ter kako svojim slikam dodati primerno licenco.

V tem projektu sem se naučila objavljati prispevke na spletišče. Objavo obogatiti s slikami in povezavami ter sami sliki dodati licenco. Naloga je bila tudi dobra za razmišljanje o pomenu tehnologije in kakšen vpliv ima tehnologija na naše življenje. Če bi imela več časa, bi se še posvetila samemu pisanju, da bi manj delovalo kot naštevaje. Drugače pa mislim da sem se držala kriterija.

Pridobljeno znanje mi bo prav prišlo pri pisanju seminarskih, znaj znam fotografijam, ki jih uporabljam dodati tudi licence, kar je zelo koristno. Znanje iz te projektne naloge ter tudi iz ostalih treh pa bom uporabila tudi na poklicni poti, saj se mi zdi dobro da se v času ko je tehnologija prisotna v velikem delu našega življena, učenci spoznajo tudi z licencami in za nekakšno popestritev ur likovne tudi z digitalnim ustvarjanjem.

Največ časa sem posvetila sami refleksiji, saj pogosto nevem kako bi se lotila pisanja, vendar potem nekako steče. Del pisanja mi je tudi najmanj ljub, saj samo pisanje ni moja strast, zato veliko raje ustvarjam kakšne konkretne izdelke.

Mislim da je definicija projekta dobra, všeč mi je da te sama naloga spodbudi, da razmišljaš o tehnologiji, ki jo uporabljaš. Mogoče so pri tej projektni nekatera vprašanja odveč, saj sem se v nekaterih delih ponavljala, na primer pri vprašanju kako bom lahko pridobljeno znanje uporabila na svoji poklicni poti.

Deli
Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone
(Skupno 21 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja