Rastrska grafika – Zimska radost

Navdih za moje projektno delo pri rastrski grafiki sem dobila med božično-novoletnimi prazniki, med katerimi sem projektno delo tudi dokončala. Za ustvarjanje rastrskega izdelka sem uporabila program Krita, za lažje risanje pa sem uporabila grafično tablico. 

POSTOPEK

Za sliko nisem imela nobene reference, saj sem jo naredila sama po domišljiji. Najprej sem na papir narisala samo idejo, kako naj bi izgledal začetni izdelek.

Skica by Envy is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Pri rastrski projektni nalogi sem si pomagala z pripomočki kateri so označeni z rdečim kvadratom.

Uporabljeni čopiči by Envy is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Uporabljene teksture by Envy is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Po končani skici na papirju sem naredila še bolj točno skico v Programu Krita s čopiči za skiciranje in sicer _pencil-2, kateri mi je še najbolj ustrezal. Skico sem naredila na moji prvi plasti.

Prva plast – skica by Envy is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Po opravljeni skici sem na novo plast naredila še line-art in s tem bolje določila črte ter kje bom lahko barvala. Pri tem delu sem si pomagala z navadnim digitalnim inkom ( b) _Basic-1) in obrobila po črtah skice na prvi plasti. Pri gorah in pri grmovju sem si pomagala s teksturami.

Druga plast – lineart by Envy is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Na moji tretji plasti sem se najprej lotila ozadja z gorami ter snega. Najprej sem vse pobarvala z že prej uporabljenim čopičem, po tem pa sem za boljši zgled uporabila še čopič za prelivanje barv.

Tretja plast – pobarvano ozadje by Envy is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Po končanem ozadju sem se lotila barvanja dveh figur ter snežaka na eni plasti ter smučk in sank na drugi plasti. Ponovno sem uporabila digitalni čopič ter si pomagala pri senčenju z ”blenderjem”.

Četrta in peta plast – Otroka in smučke by Envy is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Po končanem ospredju slike sem se lotila osrednjega dela slike. Začela sem z ogrodjem hiše ter z ograjo ob njej. Nato sem se na novi plasti lotila lesene fasade hiše ter si za večjo natančnost pomagala  s plastmi tako, da sem plast s fasado postavila pod plastjo z ogrodjem, kar mi je zelo olajšalo delo.

Šesta plast – ogrodje hiše by Envy is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Sedma plast – Hiša by Envy is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Po končani hiši sem se lotila še okrasnih lučk na strehi, seveda na novi plasti. Z lučkami sem hotela ustvariti bolj božično vzdušje. Da bi izgledalo, kot da se lučke svetijo, sem uporabila blender, da razprši barvo lučke in da izgled svetlobe. S teksturami sem si pomagala tudi pri snežinkah.

Osma plast – lučke in dimnik by Envy is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Na moji zadnji plasti sem dodala še dim iz dimnika ter si ponovno pomagala s teksturami,  pojačala sem tudi sneg. Pri dimu sem uporabljala navadni čopič ter nato njegove barve prelila med seboj.

KONČNI IZDELEK

Zimska radost by Envy is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

REFLEKSIJA

Čeprav sem za izdelovanje projekta porabila veliko časa, sem med ustvarjanjem uživala. Ob izdelovanju sem se bolje spoznala s programom Krita. Med ustvarjanjem izdelka sem se predvsem naučila kako program Krita deluje in kaj sploh je rastrska grafika in kaj jo loči od vektorske grafike.  Če bi imela več časa bi se rada bolje spoznala s funkcijami programa ter na splošno kako ga uporabljati, saj bi ga rada v prihodnosti še naprej uporabljala. Izdelka ne bi več spreminjala, ker se mi zdi za moj drugi poskus s programom Krita ter z grafično tablico zadosten. Pri samem projektu sem seveda največ časa namenila ustvarjanju projekta, kar mi je vzelo par dni dela.  Največ problemov so mi povzročale plasti, saj se mi je večkrat zgodilo, da sem risala po napačni ali pa sem pozabila narediti novo plast ipd. Čeprav je med mojimi prvimi izdelki se mi zdi, da ima nekaj pomanjkljivosti. Posebej me moti ozadje saj nisem uporabljala dovolj različnih odtenkov, da bi bolje nakazala globino. Kasneje v izdelavi sem opazila, da je prišlo do problemov z napačnimi proporci. Pridobljeno znanje bom uporabljala še naprej, sicer program Krita mi je všeč in z njim bi rada ustvarjala tudi v svojem v prostem času. Pri projektu mi je bilo najbolj ljub sam postopek ustvarjanja, saj je bilo zanimivo opazovati kako izdelek postopoma pridobiva obliko skozi nekaj dni dela.

(Skupno 44 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost