Rastrska grafika – Neski

Inspiracija za mojo rastrsko ilustracijo je bil moj pes Nes. Želela sem ustvariti zabavno ilustracijo v slogu računalniške igrice, saj se mi je zdela primerna tematika za ta predmet. Program Krita poznam in v njem ustvarjam že nekaj let, sem pa si postavila izziv v smislu kompozicije, in uporabe ravnih linij, pravilnih oblik in teksta, ki jih pri risanju običajno ne uporabljam.

Za izvedbo sem uporabila grafično tablico Huion Kamvas Pro 20.

POSTOPEK

Izbrala sem 4000×4000 pikslov veliko delovno površino in začela z grobo skico glavnih elementov, ki sem jih želela vključiti. Za skico sem uporabila Pencil-4-soft orodje. Že pri skici sem si pomagala z orodji za selekcijo in premikanje ter spreminjanje velikosti (outline selection tool in transform tool).

Neski by Sanja is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

V naslednjem koraku sem znižala prekrivnost skice in začela s črtno risbo. Pri ravnih črtah sem uporabila orodje za risanje pravokotnikov (rectangle tool) in pri ostalih, bolj organskih sem si pomagala s stabilizacijo svinčnika (weighted smoothing). Za črtno risbo sem uporabila enako orodje kot za skico, pencil-4-soft.

Neski by Sanja is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

V plasti pod zaključeno črtno risbo sem z “fill” orodjem dodala osnovne barve, ki sem jih potem postopoma spreminjala s filtri (bližnjica ctrl+u), ki uravnavajo svetlost, saturacijo in barvnost, da sem dobila kombinacijo, ki mi je najbolj všeč.

Neski by Sanja is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

V zadnjem koraku sem dodala gradiente, sence in ostale detajle. Pri tem sem si pomagala z uporabo “clipping masks” ki omogočajo prekrivnost barv le na območjih, kjer želim. Za gradiente sem uporabila “gradient tool”. Za sence sem uporabila svinčnik Basic-1 na nižji prekrivnosti, ki sem ga prilagodila tako, da ne zaznava pritiska svinčnika in ima konsistentno črto. Tudi tukaj sem barve spreminjala z uporabo filtrov. Pri vsem tem sem poskrbela da je vsak element v svoji plasti, saj mi to omogoča lažje spreminjanje barv in premikanje oblik, če je to potrebno.

Pri plasteh pogosto uporabljam “alpha lock” ki mi omogoča risanje samo na območjih v specifični plasti, kjer so piksli že obarvani. Funkcijo “lock layer” uporabljam da zaklenem plasti, ki jih ne želim spreminjati.

Končno ilustracijo sem shranila v PNG formatu in tudi v Krita datoteki.

Neski by Sanja is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

REFLEKSIJA

Kot sem že omenila program Krita že poznam in je glavni program ki ga uporabljam za svoje ilustracije. Na prvi pogled morda deluje zakomplicirano in veliko število orodij je bilo v začetku skoraj zastrašujoče, ampak po nekaj časa spoznavanja programa in odkrivanja funkcij, ki so najbolj primerne za rezultate ki jih želim postane delo intuitivno. Čeprav sem programa že navajena še vedno kdaj odkrijem kakšno novo orodje ali pa boljši način za izpeljavo svoje ideje.

Za ta izdelek sem porabila približno 9 ur, od začetnih idej, skiciranja in vse do zadnjih detajlov. Sam proces, od skice do zaključka je bil za malenkost drugačen kot ponavadi, saj sem želela nekoliko eksperimentirati s kompozicijo in uporabo teksta, ter se ne omejevati “po zmožnostih” kot to počnem ponavadi. Ugotovila sem, da lahko, če si vzamem več časa in aktivno poskušam različne možnosti (kar je ena od velikih prednosti digitalnega ustvarjanja), nadgrajujem svoje zmožnosti in se izboljšujem.

Digitalna ilustracija mi je zelo pri srcu, ker omogoča nešteto možnosti pri ustvarjalnem procesu in nisi omejen na materiale ki jih imaš pri sebi. Zdi se mi odlično orodje, ne samo za finalizirane digitalne izdelke, ampak tudi za izdelavo skic, testiranje kompozicij in barv, za dela, ki jih kasneje izvedemo tradicionalno.

Čeprav mnogi še vedno mislijo da je digitalna umetnost “lahka” ali pa da sploh ne velja kot umetnost, se sama s tem absolutno ne strinjam, saj poleg tehnološkega znanja prav tako kor tradicionalna umetnost zahteva likovne in kreativne veščine.

(Skupno 75 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost