Rastrska grafika

Žaba by Neža is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Za motiv sem se odločila narisati žabo in roko. Izbrala sem enostavni motiv, saj sem program Krita komaj začela uporabljati. Odločila sem se, da slika ne bo vsebovala ozadja.

Skica žabe by Neža is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Najprej sem s pisalom Pencil – 1 Hard narisala osnovno skico. Ker sem se že na začetku odločila, da slika ne bo imela ozadja, sem kar takoj začela risati na papir.

Preden začnem pisati dalje, bi opozorila, da sem naredila napako in risala vse samo na eni plasti. Ponavadi imajo skica, ozadje, sence, barvanje vsaka svojo plast. Krito sem za ta projekt uporabljala drugič, tako da nisem ravno spretna v njej.

Senčenje slike by Neža is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Ko sem narisala skico, sem s pisalom Bristles – 4 Glaze na hitro še skicirala sence. S tem sem približno označila, kje bom morala uporabiti temnejše odtenke pri barvanju.

Barvanje žabe by Neža is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Najprej sem se lotila barvanja žabe in uporabila pisalo Bristles – 5 Glaze. Žabo sem najprej celo pobarvala s nekim srednjim odtenkom zelene in nato začela dodajati svetlejše in temnejše odtenke zelene za sence in svetlobo.

Barvanje roke prvi del by Neža is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Potem sem se lotila barvanja rože in roke, katere sem pobarvala na enak način, kot sem žabo.

Barvanje roke drugi del by Neža is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Zelo imam rada, če so odtenki med seboj flekasto pobarvani, zato sem za mešanje odtenkov uravnavala pritisk svinčnika na tablico preko katere sem risala na računalnik.

Ko sem sliko dokončala, sem odvečne črte zradirala ali pa pobarvala z belo barvo, da se jih ni več videlo.

končna slika by Neža is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

REFLEKSIJA

V tem projektu sem se naučila kaj je rasterska grafika in se spoznala z novim grafičnim pripomočkom za risanje (Krita). Če bi imela več časa, bi se bolje spoznala z vsemi funkcijami Krite, ki ti pomagajo pri barvanju ali risanju slike in s pripomočki, kot so pisala, čopiči… Krito bom z veseljem še uporabljala in jo bolje raziskala. Največ časa sem posvetila izbiranju čopičev, ker sem hotela uporabiti tistega, s katerim bi najbolj približno pobarval sliko, kot sem jo imela v mislih. Slika mi je še kar dobro uspela, ampak nisem uporabljala veliko funkcij in pripomočkov, ki jih Krita ponuja. Rastrsko grafiko bom v svoji prihodnosti nedvomno srečevala, saj je grafika danes vedno bolj popularna. Uporabljala jo bom lahko pri šolskem časopisu in reviji, pri ustvarjanju logotipa za šolo… Pri projektu mi je bilo všeč vse. Poskušala uporabljati Krito, da bodo moja digitalna dela vedno boljša.

(Skupno 12 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost