Jesenski sprehod – rastrska grafika

Jesenski sprehod by Mesec is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Motiv za moje delo sem si izbrala, med opazovanjem jesenskih barv dreves, ki me vsak dan spremljajo na poti do fakultete in zato ker se mi zdi jesen ena izmed najlepših letnih časov. Motiv se mi je zdel primeren, saj sem pri ustvarjanju lahko izkusila veliko novih orodij, ki so mi bila na voljo v programu Krita. V motiv sem z namenom vključila tudi veliko kosov oblačil in dodatkov na katerih je vidna njihova tekstura, ki jo lahko izjemno upodobimo z rastrsko grafiko.  Risala sem na digitalno tablico z digitalnim svinčnikom in tako ustvarila portret dekleta, ki se sprehaja med jesenskimi krošnjami neznano kam.

Postopek dela:

1.skica – najprej sem na prvo plast mojega dela s sivo barvo narisala skico.

Skica1 by Mesec is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

2.risba – nato sem preklopila na drugo plast, kjer sem svojo figuro lepše oblikovala, vseeno pa sem pri tem hotela ohraniti ta animacijski stil, zato vseh črt nisem zaključila. Pri tem sem uporabila navadno črno pisalo, kateremu sem določila tanjšo širino črte.

Skica2 by Mesec is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

3.ploskovno barvanje – človeško figuro sem, s pomočjo pisala oz. čopiča pobarvala ploskovno, tako, da sem videla katere barve hočem vključiti in jih uporabiti za podlago ploskev oblačil ter obraza. Te so mi služile, kot podlaga za senčenje in teksturo.

Barvanje by Mesec is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

4.tekstura in senčenje – nato sem preizkusila veliko tipov pisal, ki so mi bila na voljo v programu, izbrala tista, ki so mi najbolj ustrezala in tako mojo grafiko popestrila oz. dodelala, da ni izgledala več tako ploskovito. Dodala sem tudi nekaj detajlov in senc , ki sem jih ustvarila s pomočjo barvnega kroga oz. zbirnika za barvo, kjer sem lahko z lahkoto osnovne tone spreminjala, kot sem jih želela.

Senčenje in tekstura by Mesec is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

5.odzadje – na koncu sem dodala še ozadje, tako da sem spodnjo oz. prvo plast pobarvala z bolj prosojno rumenkasto barvo in nato z orodjem ali pisalom dodala prosojne krošnje različnih toplih odtenkov na zgornje  stranske robove formata. Nenazadnje pa sem na drugo (novo) plast narisala še posamezne liste, za boljši učinek globine prostora.

Ozadje by Mesec is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Refleksija:

Projekt rastrska grafika mi je pomagal, pri izboljšavi svojih spretnosti na digitalno ustvarjalnem področju. Kljub temu, da sem digitalno že ustvarjala mi je naloga predstavljala izziv, saj sem s tablico ustvarjala že pred leti. Ob delu sem se naučila kako delujejo layerji oz. plasti in zakaj so pomembni, poleg tega pa sem spoznala tudi veliko novih orodij ali čopičev in na kakšen način delujejo. Če bi za nalogo imela več časa bi človeško podobo lahko bolj realistično upodobila in se bolje posvetila senčenju telesa ter oblačil, ki jih figura nosi. Največ časa sem namenila barvanju celotnega dela, saj sem se sproti odločala kake teksture hočem uporabiti in s tem spoznavala program Krita. Kljub temu svoje delo težko ocenim. Kriteriju sem sledila in mislim, da sem vse kar je bilo zahtevano tudi naredila. Pridobljeno znanje mi bo v prihodnosti prišlo prav, saj se svet vedno bolj digitalizira in menim, da bo digitalno ustvarjanje v času, ki še prihaja zelo uporabno. Pri projektu sem uživala in upam, da sem ga tudi dobro izpeljala. Najmanj pa mi je bilo všeč pravilno shranjevanje in objavljanje projektne naloge, saj si vsega nisem prav dobro zapolnila. Če povzamem pa so mi take naloge zelo všeč, saj so nekaj drugačnega od dela v ateljejih oz. dela, ki sem ga navajena.

(Skupno 22 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost