Otoček sredi morja

Inspiracijo za motiv sem dobila ob igranju družabne igre Tranquility (avtor: James Emmerson, ilustracija: Tristam Rossin). Na sličicah so narisani različni otoki, ki so pritegnili mojo pozornost. Prav tako sem velika ljubiteljica Piratov s Karibov, zato sem izbrala dani motiv divjega otoka le manj strašljivega.

Menim, da je izbran motiv primeren za izdelavo z vektorskim urejevalnikom, saj sem iz osnovne oblike (krog) z uporabo vozlišč ustvarila različnie oblike, ki so združene v celoto. Prav tako sem predmete senčila in jim podala globino.

Za začetek sem ustvarila ozadje za otok izbrala sem barvi svetlo modro in oranžno, da sem ustvarila sončni zahod. Pri prehodu sem uporabila orodje preliv za pridobitev ozadja, kot sem ga želela. Nato sem se lotila oblakov, narisala sem kroge jih postavila enega na drugega, da sem dobila željeno obliko oblaka, nato pa sem vse skupaj združila in nastavila belo barvo.

Oblak by Mali vrh is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Nato sem narisala zelen krog za otok, dodala moder kvader za morje ter na koncu podvojila zeleni krog, da sem ga umestila med prvi krog in mode kvader tako je otok dobil pravo zaobljeno obliko.

Spodnja plast otoka by Mali vrh is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Potem sem narisala 3 kroge za hribe. Pri vsaki obliki posebej sem uporabila predmet v pot, da sem z vozlišči dobila pravo obliko (otok 1). Nato sem ustvarili belo elipso jo na enak način preoblikovala ter jo ustvarila prekrivno, da izgleda kot osvetljen del (kasneje sem to zakrila, ter obdržaal zgolj zasenčeni del). Za zasenčeni del sem naredila tako, kot nam je pokazala profesorica. Ustvarila sem željeno obliko z peresom za ravne črte in krivulje izbrala malo temnejšo barvo kot je barva otoka. Nato sem z vozlišči obliko še malo prilagodila po mojem okusu. Potem sem obliko hriba podvojila, ga označila skupaj z obliko, ki predstavlja zasenčen del otoka ter pritisnila presek. Tako sem dobila globino hriba, nato pa sem dano obliko še malo zabrisala. Enak postopek sem uporabila tudi pri ostalih delih hriba.

3 hribi na otoku by Mali vrh is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Senčenje hribov by Mali vrh is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Lotila sem se slapu narisanega s peresom, ter zapolnila prostor z enako barvo kot je morje. Za dodatek sem na levi strani ponovno ustvarila novo obliko svetlejše barve ter naredila njun presek in tako dobila odsev reke.

Slap by Mali vrh is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Odsev na slapu by Mali vrh is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Dodala sem tudi ptice, ki sem jih narisala s svinčnikom, potem pa sem jih podvojila nekatere tudi zrcalila, tako da ima moja slika sedaj štiri ptice na nebu. Nadaljevala sem z dodatki na otoku, kot so drevesa, kamenje, grmičevje in žival volk.

Začela sem s svetlim drevesom desno spodaj. Z peresom sem ustvarila željeno obliko stebla in ga spreminjala z vozlišči. Dodala sem zelen krog za krošnjo in senčila po že znanem prej opisanem postopku za senčenj, ki nam ga je predstavila profesorica. Pod drevo sem dodala krog, da izgleda kot senca drevesa.

Senčeno prvo drevo by Mali vrh is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Nato je sledil težji del- češnjevo drevo. Deblo sem prav tako ustvarila z peresom in ga spreminjala z vozlišči. Za krošnjo sem narisala veliko roza krogov in jih združila v eno celoto. Za sence oziroma globino krošnje sem senčila tako kot krošnjo pri prvemu drevesu, le da sem dano senco podvajala, jo obračala ter spreminjala velikost. Tako sem iz ene sence lahko dopolnila celotno krošnjo in s tem dodala globino.

Drevo češnja by Mali vrh is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Dodala sem kamenje, ki sem jih oblikovala iz krogov ter spreminjala z vozlišči.

Kamenje by Mali vrh is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Na vrhu hriba sem dodala še več različnih dreves, kamenja in grmovje, da sem zapolnila prazen prostor. Ves postopek je ustvarjen po enakem principu, kot je to opisano zgoraj.

Dodatki na vrhu hriba by Mali vrh is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Dodatna drevesa by Mali vrh is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Za konec pa sem dodala tudi volka ob reki, ki sem ga narisala z peresom, predmet spremenila v pot, ter ga nato z vozlišči dodatno preuredila. Za konec sem mu dodala tudi senco pod njim.

Volk by Mali vrh is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Otoček sredi morja by Mali vrh is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

REFLEKSIJA

V projektu vektorske grafike sem se naučila uporabljati program inkscape. Na začetku sem imela veliko težav in skrbi vendar sem ob pomoči videa o inkscape osnovah, ki je objavljan v spletni učilnici, uspela prebroditi to stisko in začela uživati v ustvarjanju. Najprej sem bila mnenja, da je uporaba Inkscape veliko težja od Krite, vendar sem sedaj drugačnega mnenja. Obožujem to, da je vektorska grafika neodvisna od resolucije. Naučila sem se, da lahko iz osnovnih oblik ustvariš, kar koli želiš.

Če bi imela več časa, bi dodala poleg volka še kakšno drugo žival (na primer želvo). Prav tako bi volka bolj dodelala z detajli. Morda bi na vrhu hribčka dodala še hišico.

Največ časa sem posvetila izdelavi češnjevega drevesa, saj sem začela najprej z osnovnimi krogi, nato sem jih odstranila in začela znova vendar tudi drugič neuspešno, na koncu pa sem izbrala enak pristop kot prvič, narisane kroge sem združila in jim dodala globino. Seveda sem pri vseh stvareh porabila veliko časa saj sem to počela drugič v življenju, ampak ko sem ujela ritem mi je ustvarjanje šlo absolutno hitreje.

Svoje delo glede na kriterij ocenjevanja ocenjujem kor solidno, saj sem ustvarila veliko elementov in oblik na kar sem zares ponosna. Želela sem ustvariti prostor v katerega se lahko zagledam in mi bo pri tem udobno in ravno to mi je uspelo.Na svoj končni izdelek sem zelo zadovoljna.

Pridobljeno znanje bom uporabila tekom študija, z ustvarjanjem novih umetnin v Inkscapu zase ali za koga drugega. Na poklicni poti pa bom znanje lahko uporabila v izdelovanju logotipov ali enostavnih simbolov za otroke (npr. za šolska pravila, za umivanje rok, ne moti med poukom, …). Prav tako bi tudi otroci lahko spoznali osnove vektorske grafike in poskušali ustvariti njihov logotip.

Pri tem projektu mi je bilo najljubše ustvariti čiste oblike (v primerjavi s kockasto oziroma zrnasto rastrsko grafiko). Najljubše mi je bilo podajanje senc, predmetov, saj sem po naučenem postopku (video vodič profesorice) ustvarjala hitreje. Pri projektu sem na začetku imela kar nekaj težav vendar sem uspešno prišla na cilj, zato ni stvari, ki mi ne bi bila všeč.

Pri sami projektni nalogi ne bi spremenila popolnoma ničesar, saj so bila navodila zelo jasna in tudi motiv je bil lahko poljuben. Tudi časa za izdelavo še zadnje projektne naloge smo imeli dovolj.

(Skupno 39 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost